Fietsnetwerken Wallonië

Inleiding

De fietsnetwerken met knooppunten die enorm populair zijn in Nederland en Vlaanderen worden nu ook in Wallonië uiterold.

Delen van de fietsnetwerken in Wallonïe sluiten aan op aangrenzende landen en regio’s (Vlaanderen, Nederland, Duitsland, Groothertogdom Luxemburg) en is deels gebaseerd op het RAVeL netwerk.
Ontdek hieronder een overzicht van de bestaande fietsnetwerken in Wallonië.

Foto

Fietsnetwerk 1000 Bornes à vélo

Het fietsnetwerk 1000 Bornes à vélo" in het Land van Chimay en in l'Entre-Sambre-et-Meuse is voornamelijk aangelegd op veilige trage wegen zoals de RAVeL of rustige plattelands- en boswegen. Het is een mooie manier om deze groene, ongerepte en authentieke streek te ontdekken, die zich goed leent voor openluchtactiviteiten.

Fietsnetwerk Famenne à Vélo

Het Pays de Famenne, dat is zes gemeenten met de afwisselende landschappen van de Famenne, de Ardennen en de Condroz. Het ligt in de valleien van de Lesse, de Lhomme en de Ourthe en kan bogen op tal van opmerkelijke toeristische trekpleisters.

Fietsnetwerk Luik

Het Luikse netwerk is verbonden met de grensregio's en biedt tal van mogelijkheden voor alle soorten publiek: fietstochten met het gezin, sportieve of meerdaagse fietstochten... Er is voor ieder wat wils!

Fietsnetwerk Picardisch Wallonië

Het fietsnetwerk van Picardisch Wallonië bestaat uit 1.600 kilometer bewegwijzerde routes volgens het systeem van de knooppunten. Dit netwerk doorkruist de 23 gemeenten van Picardisch Wallonië, twee natuurparken en bestaat voornamelijk uit kleine verharde plattelandswegen met weinig verkeer en trage wegen die voorbehouden zijn voor fietsers en voetgangers, ingericht op oude spoorlijnen en langs de rivieren (RAVeL).

Fietsnetwerk Sint-Pietersberg

De valleien van de Jeker en de Maas zijn een uniek fietsgebied: vlakke parcours langs de Jeker, de Maas of het Albertkanaal, pittoreske dorpjes, forten, kastelen en een uitzonderlijke natuur. Voor de sportieve fietser is er af en toe een klim van de ene naar de andere vallei. De grensoverschrijdende fietsroutes maken gebruik van het knooppuntensysteem.

Fietsnetwerk Vhello

Ontdek het toeristische aanbod van de regio bergen en de regio centre dankzij vhello, het knooppuntennetwerk in het hartje van henegouwen (coeur du hainaut).

Fietsnetwerk Ovelo - Hoge Venen

In de Oostkantons is er een eindeloze variatie om te fietsen. Via het knooppuntensysteem is het heel eenvoudig om op het fietsnet van 850 km lang zelf tochten samen te stellen en te fietsen. Die Ovelo-tochten zijn uitgekozen pleziertochten die door de mooiste landschappen en over de Vennbahn leiden.

Fietsnetwerk Waals-Brabant

Het fietsnetwerk in Waals-Brabant is 1050 km lang. Het is netwerk is vebonden aan bestaande en toekomstige netwerken die worden ontwikkeld in Vlaanderen, in de provincies Henegouwen, Luik en Namen.