Antwerpen - Ranst

Anti Tankgrachtroute (45,6 km)

Inleiding

Wat eens begon als een militair bouwwerk, is nu een aantrekkelijk natuurlint dat uitnodigt tot wandelen, fietsen, relaxen en verkennen.
De Antitankgracht dateert van net voor de Tweede Wereldoorlog. Ooit maakte hij deel uit van een heel netwerk van verdedigingslinies, forten en bunkers rond Antwerpen. Hij moest vijandige tanks tegenhouden en de troepen vertragen.
Na de oorlog nam de natuur het over van de militairen. Er ontstonden heel bijzondere plekjes met een grote diversiteit aan planten en dieren. Vele soorten die hier hun vaste stek vonden, zijn op andere plaatsen in Vlaanderen vaak zeldzaam geworden. De Antitankgracht is een echte dieren-autostradebdie ervoor zorgt dat dieren van het ene naar het andere natuurgebied trekken.

Naast de mooie natuur, is er natuurlijk ook nog het indrukwekkende militaire erfgoed in de onmiddellijke omgeving van de gracht: forten, bunkers en allerhande bouwwerken die destijds een militair doel dienden, maar die nu al lang niet meer daarvoor gebruikt worden. Dankzij Joseph de Hasque, de pionier van het Vlaams Vestingbouwkundig Centrum Simon Stevin, werden de Antitankgracht en het omringende militaire erfgoed uitgebreid geïnventariseerd en beschermd.
Tot slot zie je langs de route ook veel mooie oude kasteeldomeinen. De beide vertrekplaatsen zijn daarvan al een goed voorbeeld.

Startplaats

Provinciaal Groendomein Vrieselhof

Reviews

Fietsroutes Zoeken

Foto

Kaart

Het Weer


Download GPX