Limburg - Herstappe

Fietsen door Herstappe (49 km)

Inleiding

Herstappe, de kleinste gemeente van België, bevindt zich tussen Heers en Tongeren.

Op 23 september 1408 werden zesduizend Luikse soldaten verslagen door het Bourgondische leger van Hertog Jan van Brabant. Om 13 uur troffen beide legers elkaar in de vallei van de Ezelsbeek en rond 14u30 was de strijd gestreden. Diezelfde avond werden in de stad Luik, honderden opstandige edelen en geestelijken van op de ‘Pont des Arches’ in de Maas verdronken. De nederlaag van Othée, de zwaarste in de Luikse geschiedenis, zou nog meerdere eeuwen lang zijn stempel drukken op de verwikkelingen van het Luikse Volk en zijn ‘Vurige Stede’.

Weetje: Hertog Jan van Brabant heeft aan deze overwinning de bijnaam ‘Jan zonder Vrees’ overgehouden.

De Sint-Jan de Doperkerk werd in 1711 als in zeer slecht staat beschreven. Ter vervanging werd de huidige éénbeukige neogotische kerk gebouwd.

De kapel is enkele stappen van de gemeentegrens verwijderd en bevindt zich net niet op het grondgebied van Herstappe. Het Heilig Huisje werd opgericht als herdenking aan de slag van 23 september 1408. In de kapel bevindt zich een gewijde altaarsteen die diende voor de kruisdagenprocessies, een zeer oude plaatselijke traditie.

Tip: van op de heuvel aan ‘Het Heilig Huisje’ heeft men een mooi uitzicht op de omgeving.

Startplaats

Tongeren

Reviews

Fietsroutes Zoeken

Foto

Kaart

Het Weer


Download GPX