Oost-Vlaanderen - Merelbeke

Kwenenbospad (13 km)

Inleiding

De start ligt aan de Sint-Hendrikuskerk in de wijk Kwenenbos te Merelbeke. De naam van de route komt van het feit dat Gerberga (10° eeuw), dochter van de Duitse koning Hendrik I, een koningin-weduwe was en in de volksmond 'kwene' (gelijk aan het Engelse queen) genoemd werd.

Zij had het domein Crombrugge (nu Merelbeke) in bezit en de naam Kwenenbos herinnerd nog altijd aan haar vroegere aanwezigheid.

Via de Sint-Elooistraat gaat het eerst door een woonwijk. Na het verlaten van de bebouwde kom krijgen we zicht op de kerk van Bottelare maar we slaan links af langs het Sint-Annabos en het Gentbos naar de wijk Hollebeek en het Hollebeekpark.

Daarna bereiken we een 3e woonwijk waarvan de straatnamen uit vogelnamen bestaan en via een voetweg gaat het door het Kwenenbospark. Vervolgens moeten we een sterk stijgend pad nemen naar het hoogste punt van deze route waar de watertoren van Merelbeke staat.

Terug door een woonwijk gaat het verder langs nieuwbouw. Via de Bergwegel dalen we terug in de Scheldevallei waarbij we een mooi panorama krijgen op deze vallei. We passeren nog een kasteel waar de 'kwene Geberga' ooit nog zou hebben verbleven.

Startplaats

Sint-Hendrikuskerk - Merelbeke

Reviews

Fietsroutes Zoeken

Foto

Kaart

Het Weer


Download GPX