Oost-Vlaanderen

Fietsroutes Oost-Vlaanderen

Inleiding

Iedereen herinnert zich het middeleeuwse dierenepos over de streken van Reinaert de Vos, het kasteel Malpertuus en de wijze raad van koning Nobel. Het verhaal speelt zich af in het Land van Waas, één van de streken van de provincie Oost-Vlaanderen. Het is het poldergebied in het noordoosten van de provincie, grenzend aan de Schelde en de stad Antwerpen. In het zuiden van de provincie strekken de Vlaamse Ardennen zich uit. Een glooiend, heuvelachtig gebied. Gent is hoofdstad van de provincie en deels een centrum voor heel Oost-Vlaanderen.

Oost-Vlaanderen is een gebied vol tegenstellingen. Dat geldt zeker voor de landschappen. Maar waar in de provincie ook, steeds doorsnijdt een rivier het landschap; om er slechts enkele te noemen de Durme, de Leie, de Zwalm, de Dender en uiteraard de Schelde. Zij bepalen voor een groot deel het landschap. Het noordwesten van de provincie valt uiteen in het lage noorden, Krekengebied, en het oplopende zuidelijk deel, het Houtland. Het Krekengebied of Meetjesland is gewonnen op zee; vette polders dus. Het Houtland heeft nooit wateroverlast gekend.

De Regio's


Overnachten

U wenst te overnachten in fietsvriendelijke logies ? Op onze site vindt u een uitgebreide keuze:
Fietsvriendelijke Logies.
 

Leiestreek

De Leievallei strekt zich uit van het Franse Lisbourg, waar de Leie ontspringt, tot in Gent, waar de rivier samenvloeit met de Schelde. Tussen bron en monding liggen 180 km en het geringe verval verklaart de vele bochten. De Engelsen doopten de kronkelende waterloop de "Golden River" (Gouden Rivier) vanwege de rijkdom die de linnennijverheid bracht in de regio. Het water van de Leie, dat onmisbaar was voor het roten van Vlas, speelde daarin een cruciale rol.



Alle nodige informatie over de Leiestreek kan u terugvinden op de website van toerisme Leiestreek:
www.toerisme-leiestreek.be


Meetjesland

Tussen Brugge en Gent ligt het Meetjesland. Het Krekengebied in het Noorden biedt uitgestrekte polders, stille kreken en kanalen. Het Zuidelijke Houtland charmeert met zachte hellingen, een overvloed aan bossen en rustige waterlopen. De regio heeft een uitgesproken agrarisch landschap. In het Meetjesland kom je tot rust, geleidelijk aan.



Alle nodige informatie over het Meetjesland kan u terugvinden op de website van toerisme Meetjesland:
www.toerismemeetjesland


Scheldeland

De rivieren die Scheldeland bevloeien zijn ontegensprekelijk de dragers van het verleden van de regio. De mens voelde zich al heel vroeg aangetrokken door het water om zich te vestigen. De steden Aalst, Dendermonde en Ninove langs de Dender en de talrijke Scheldedorpen waarvan Sint-Amands en Mariekerke zonder enige twijfel de meest pittoreske zijn, zijn hiervan de levende bewijzen. Hoe we het ook draaien of keren, de rivieren in Scheldeland zijn in de eerste plaats unieke natuurverschijnsels. De zoetwaterslikken en -schorren van de Schelde tussen Gent en Rupelmonde en op de Durme zijn zelfs uniek in Europa. Het doen en laten van de duizenden vogels, die zich aangetrokken voelen tot de rivieren en de talrijke meersen en broekgebieden langs de rivieren, vormt een boeiend schouwspel.



Alle nodige informatie over het Schedeland kan u terugvinden op de website van toerisme Scheldeland:
www.scheldeland.be


Vlaamse-Ardennen

De schepper moet een glorieus moment van inspiratie hebben gekend, anders krijg je zoveel grandeur niet in één regio gestopt. Het Zuiden van Oost-Vlaanderen laat je genieten van de heuvels en valleien, dartele beekjes, rijkgevulde dennende kouters, bossen en natuurparken, houtkanten en wilgenrijen. De Scheldevallei is een lang, uitgestrekt natuurgebied doorspekt met typische Scheldedorpjes en middenin kunstparel Oudenaarde. De Zwalmvallei biedt dan weer panoramische vergezichten.


Alle nodige informatie over de Vlaamse-Ardennen kan u terugvinden op de website van toerisme Vlaamse-Ardennen:
www.toerismevlaamseardennen.be


Waasland

Het Waasland mag zich misschien niet de grootste regio van Vlaanderen noemen, maar het is wel één van de veelzijdige, Reynaert de Vos loert om ieder Waas hoekje en gidst je langs de plekjes waarvan het bestaan nooit vermoedde. Ook water is in de regio nooit veraf. Scheep gerust in voor een tocht over de Schelde die u naar het Mercatoreiland brengt, genoemd naar die andere beroemde zoon van het Waasland.


Alle nodige informatie over het Waasland kan u terugvinden op de website van toerisme Waasland:
www.toerismewaasland.be