West-Vlaanderen

Fietsroutes West-Vlaanderen

Inleiding

West-Vlaanderen is de Belgische kustprovincie. Ingeklemd tussen het Nederlandse Zeeuws-Vlaanderen en het Franse Vlaanderen heeft België precies 67 kilometer kust, waarvan het grootste gedeelte zandstrand is.

Achter de smalle strook duinen, die het land moeten beschermen tegen de aanvallen van zee, strekt zich het vlakke polderlandschap uit.

Hoogtepunt in de rijke polders van West-Vlaanderen is Brugge, niet alleen de hoofdstad, maar ook de grootste stad van de provincie. West-Vlaanderen is een vlakke provincie, met uitzondering van het gebied ten zuiden van de stad Ieper: het Heuvelland.

De Regio's


Overnachten

U wenst te overnachten in fietsvriendelijke logies ? Op onze site vindt u een uitgebreide keuze:
Fietsvriendelijke Logies.
 

Brugse Ommeland

Het Brugse Ommeland verenigt het open landschap van de Oudlandpolders en de Zwinstreek rond Damme, met het bosrijke groen van het Houtland en het Tieltse Molenland. Deze groene long rond de wereldvermaarde stad Brugge is een uitgelezen plek om tot rust te komen. Kanalen en dijken, imposante forten en kastelen, tijdloze abdijen en dorpjes, en tal van andere bezienswaardigheden nodigen uit tot een bezoek.Alle nodige informatie over het Brugse Ommeland kan u terugvinden op de website van toerisme Brugse Ommeland:
www.brugseommeland.be


Kust

De Belgische kust is ongeveer 67 km lang en staat bekend om haar uitgerekte zandstranden. Bovendien hellen ze maar zachtjes hetgeen ze ideaal maakt om kinderen op te laten spelen. Langsheen de zee en het strand liggen 14 kustgemeentes verspreid met elk zijn charme. In badplaatsen zoals De Haan aan zee kan men nog steeds sporen van de Belle Epoque periode terug vinden.Alle nodige informatie over de Kust kan u terugvinden op de website van toerisme Kust:
www.dekust.be


Leiestreek

Zevenhonderd jaar na de Guldensporenslag is Kortrijk een bezoek overwaard. Sinds juni 2006 kreeg de stad er immers een nieuwe toeristische topattractie bovenop: Kortrijk 1302, één dag-zeven eeuwen. Een teletijdsmachine flitst je terug naar de tijd van de Guldensporenslag en toont hoe dit belangrijke gebeuren in de loop van de eeuwen werd beleefd. Je kunt hier ook het Streekbezoekerscentrum voor Kortrijk en de Leiestreek bezoeken, een ideale intro voor wie de Leiestreek op verkenning wil. Beide attracties zijn ondergebracht in de Groeningeabdij, die een mooie, hedendaagse facelift heeft bijgekregen.Alle nodige informatie over de Leiestreek kan u terugvinden op de website van toerisme Leiestreek:
www.toerisme-leiestreek.beWesthoek

Een verkenning van de Westhoek levert een grote verscheidenheid op : vlakke polders in het Noorden, het Houtland in het Oosten, de hopstreek en het Heuvelland in het Zuiden. Doorheen de regio herinneren oorlogsgraven, monumenten aan de verschrikking van de Eerste Wereldoorlog. Toch zijn de bewoners niet blind voor de geneugten van het leven : potjesvlees in Veurne, hoppescheuten in Poperinge en schuimende bieren, tabak in Wervik.Alle nodige informatie over de Westhoek kan u terugvinden op de website van toerisme Westhoek:
www.toerismewesthoek.be