Fietsnetwerken Vlaanderen

 

Fietsroutenetwerk Antwerpse Kempen

Antwerpse Kempen

Duizenden fietsers hebben het al ontdekt en uitgetest: het fietsknooppuntennetwerk in de Antwerpse Kempen.
Waar voorheen de gehele Antwerpse Kempen werden weergegeven op 5 verschillende fietskaarten is in 2014 besloten om deze samen te voegen in deze nieuwe fietskaart fietsknooppuntennetwerk Antwerpense Kempen. U kunt dus voortaan toe met slechts één fietskaart voor de gehele Antwerpense Kempen met daarop een actueel overzicht van alle knooppunten en trajecten. Het knooppuntennetwerk telt ruim 2.000 kilometer aan prima fietspaden, die bovendien in twee richtingen zijn bewegwijzerd.

Bovendien zijn de netwerken van de aangrenzende regio’s zoals Scheldeland, Vlaams-Brabant, Limburg en Noord-Brabant (Nederland) in beeld gebracht. Ook de langeafstandsroutes en doorsteken via de fietsostrades staan erop aangeduid.


Alle nodige informatie ivm het fietsroutenetwerk Antwerpse Kempen kan u terugvinden op de website van toerisme
Antwerpse Kempen: www.kempen.be  
Terug naar het overzicht

Fietsroutenetwerk Vlaams-Brabant

Vlaams-Brabant

Vanaf januari tot juni 2018 vernieuwt Toerisme Vlaams-Brabant het fietsnetwerk op het terrein. Het accent van de vernieuwingsoperatie ligt op het oudste, meest oostelijke deel van het netwerk, het Hageland en Leuven, waar de bewegwijzering volledig wordt vervangen. Langs de rest van het netwerk (in de Groene Gordel) gebeuren onderhoudswerkzaamheden en worden enkele minder ingrijpende trajectwijzigingen doorgevoerd. Een paar uur, een dagje tussendoor, een weekend of een hele vakantie lang. Met een fietsnetwerkkaart kan je heel eenvoudig Vlaams-Brabant op twee wielen beleven zo lang je maar wil. In totaal bedraagt het netwerk 1.800 km. Het omvat verschillende types van landschap en gaat op enkele plaatsen tot in het centrum van de steden.

Dit fietsnetwerk sluit ook aan op de RAVelroutes, die heel Wallonië doorkruisen, op de fietskaarten van de aangrenzende provincies Antwerpen en Limburg en op de Groene Wandeling, een prachtig wandel- en fietstraject langs de mooiste parken en natuurzones van Brussel.


Kaart
Alle nodige informatie ivm het fietsroutenetwerk Vlaams-Brabant kan u terugvinden op de website van toerisme
Vlaams-Brabant: www.vlaamsbrabant.be


Terug naar het overzicht

Fietsroutenetwerk Brugse Ommeland

Brugse Ommeland

Westtoer selecteerde in het Brugse Ommeland de meest aantrekkelijke en veilige fietswegen en verbond deze tot een samenhangend netwerk. Een aantal van deze paden werd speciaal voor het fietsnetwerk aangelegd. Het netwerk serveert je het ene polderplaatje na het andere en laat je kennis maken met de mysterieuze kasteelbossen en veld- en heidegebieden ten zuiden van Brugge. De mooiste fietsassen vind je langs de autoluwe kanalen en oude spoorwegbeddingen die de regio (22 gemeenten) doorkruisen. In de bruine kroegen en sfeervolle herbergen langs deze fietstrajecten geniet je van een schuimende pint terwijl je met één been in de geschiedenis staat.

Alle nodige informatie ivm het fietsroutenetwerk Brugse Ommeland kan u terugvinden op de website van toerisme
Brugse Ommeland: www.brugseommeland.be


Terug naar het overzicht

Fietsroutenetwerk Gent

Gent

Fietsen in één van 's werelds meest authentieke bestemmingen: het kan... in Gent! Met de nieuwe fietskaart Gent op zak blijkt dat de Arteveldestad de ideale uitvalsbasis is om de andere Oost-Vlaamse regio's te ontdekken. Vanaf nu stippel je moeiteloos tochten uit vanuit het centrum van Gent naar de groene regio's rondom deze levendige kunststad. Je krijgt een overzicht van het knooppuntennetwerk rondom Gent en zo fiets je makkelijk én veilig de regio's in langs attractieve fietspaden.

Alle nodige informatie ivm het fietsroutenetwerk Gent kan u terugvinden op de website van toerisme Oost-Vlaanderen:
www.tov.be


Terug naar het overzicht

Fietsroutenetwerk Kust

Kust

Het fietsnetwerk Kust staat garant voor bijna 600 kilometer fietsplezier aan de Vlaamse Kust. De Vlaamse Kust heeft alle troeven in huis om het als fietsregio voor de vier seizoenen te maken. De oneindige weidsheid van de Noordzee is op zich al een reden voor een bezoek. Bijna 67 kilometer zandstranden en 75 bewaakte badzones liggen er aan uw voeten. Laat een zeebries je verkoelen en een duwtje in je rug geven terwijl je op de dijk fietst. Al even uniek en verrassend rijk en gevarieerd zijn de natuurlandschappen aan de Kust. Ruim 3600 hectare duinen, waarvan het grootste deel toegankelijk, waken over de verdediging van de kustlijn. De 86 kilometer lange kustfietsroute biedt je een staalkaart van de natuurpracht en de badplaatsen langs de Vlaamse Kust. Maar ook de kustpolders achter de duinen zijn een waar fietsparadijs.

Alle nodige informatie ivm het fietsroutenetwerk Kust kan u terugvinden op de website van toerisme West-Vlaanderen:
www.dekust.be


Terug naar het overzicht

Fietsroutenetwerk Leiestreek

Leiestreek

Toerisme Leiestreek en Leiedal selecteerden in de Leiestreek de meest aantrekkelijke en veilige fietswegen en verbonden deze tot een samenhangend netwerk. Een aantal van deze paden en enkele fietsbrugjes werden speciaal voor het fietsnetwerk aangelegd. Waar twee of meer fietstrajecten elkaar kruisen, ontstaat een fietsknooppunt.

In de Leiestreek selecteerden en nummerden we op deze manier ruim tweehonderd knooppunten. De waterwegen vormen de rode draad in het gevarieerde landschap van de streek. In het Oost-Vlaamse Leiestreek ten Noorden van Deinze, kronkel je met de fiets rond de rivier en baan je je een weg door het pittoreske schilderslandschap dat je gegarandeerd in een warme vakantiesfeer brengt.

In de Leievallei ten Zuiden van Deinze kan je fietsen langs kilometerslange jaagpaden. Rustige wegen leiden je er naar de troeven van de streek. In de Scheldevallei fiets je langs oude spoorwegbeddingen en verkeersluwe wegen door het glooiende landschap van het Land van Streuvels.

Alle nodige informatie ivm het fietsroutenetwerk Leiestreek kan u terugvinden op de website van toerisme Leiestreek:
www.toerisme-leiestreek.be


Terug naar het overzicht

Fietsroutenetwerk Limburg

Fietsparadijs Limburg

In Limburg is het unieke knooppuntensysteem uitgevonden dat nu in alle omliggende regio's en ver daarbuiten wordt gekopieerd. Het fietsroutenetwerk van Fietsparadijs Limburg bestaat nu uit meer dan 1.800 km fietsroutes, die via knooppunten (kruispunten van fietspaden) met elkaar verbonden zijn. De knooppunten zijn genummerd en worden duidelijk zichtbaar aangegeven op blauwe rechthoekige borden. De borden staan op ooghoogte en bewegwijzeren de fietsroutes in twee richtingen. Op deze manier fietst u via een eenvoudig systeem van knooppunt naar knooppunt en stippelt u zelf uw route-op-maat uit.

Haspengouw

Dit is het jongste fietsroutenetwerk van Fietsparadijs Limburg (afgewerkt en bewegwijzerd in 2002). Oost en west vormen nu één grote fietsgebied van ca. 680 km. Hier verrast u een grote afwisseling in landschappen: brede beekdalen, open landschappen en fruitboomgaarden, imposante kastelen en vierkantshoeven, hellingbosjes, holle wegen en poelen. Bovendien is Haspengouw een streek met een rijk cultuurhistorisch erfgoed. Monumentenstad Sint-Truiden, Hasselt, de oude gravenstad Borgloon met zijn 13 kastelen zullen u zeker bekoren, net als de oudste stad Tongeren, Bilzen en de andere typisch Haspengouwse steden en gemeenten. Dit fietsgebied is zeker een aanrader in de bloesem- en oogsttijd.

Kempen en Maasland

Het fietsroutenetwerk Kempen en Maasland (650 km) maakt deel uit van het grensoverschrijdend fietsroutenetwerk Regionaal Landschap Kempen en Maasland en Grensstreek Nederlands-Limburg (in totaal 1.000 km). De routes voeren afwisselend door bossen en andere natuurgebieden. Ook kleine pittoreske dorpjes zijn in het netwerk opgenomen, omwille van hun fietsvriendelijke cafeetjes en overnachtingsmogelijkheden. Maaseik, Stokkem, Genk, Bree, Lanaken en het outlet-merkendorp Maasmechelen Village worden zo verbonden via het unieke knooppuntensysteem. Verdere toppers zijn de vele natuurgebieden en het mijnverleden.

Liburgse Kempen

Dit fietsroutenetwerk sluit aan op de Nederlandse provincie Noord-Brabant en krijgt hiermee een internationaal karakter. Van Lommel over Neerpelt en Leopoldsburg tot Zonhoven leiden de fietsroutes langs uitgestrekte bossen en kleurige heidevlakten. Het fietsroutenetwerk in de Limburgse Kempen bestaat uit 450 km fietspaden. De trajecten werden zelfs over de provinciegrenzen heen uitgetekend. Zo brengt dit netwerk je ook in Deurne bij Diest, Vorst-Laakdal en Meerhout in Antwerpen. Deze rustige en veilige routes zijn ideaal voor recreatieve fietsers, jong en oud. Het fietsroutenetwerk ontsluit zo de Kempen, waar tal van bezienswaardigheden gelegen zijn, zoals de Paalse Plas en het Vlaams Mijnmuseum in Beringen, domein Bovy in Heusden-Zolder, het Schulensmeer in Lummen en het bezoekerscentrum in Zonhoven, de steden Peer en Lommel en de Achelse Kluis. Maar ook uitgestrekte natuurgebieden geven de Kempen zijn uniek karakter: de Sahara in Lommel, de vallei van de Zwarte Beek (Lummen - Beringen), het Hageven, Domein Pijnven.

Voerstreek

Sinds kort maakt ook de Voerstreek deel uit van het fietsroutenetwerk Limburg. Een uitbreiding met 40 kilometer routes en tien knooppunten. Drie lussen voeren je langs de zes Voerdorpjes - één groot monumentenpark met 120 kastelen, kerkjes, kapelletjes en grootse landschappen. Het netwerk sluit ook perfect aan op het fietsroutenetwerk Nederlands-Limburg.

Alle nodige informatie ivm het fietsroutenetwerk Limburg kan u terugvinden op de website van toerisme Limburg:
www.toerismelimburg.be


Terug naar het overzicht

Fietsroutenetwerk Mechelen

Mechelen

Rond Mechelen ligt een web van waterwegen. Via de jaagpaden van de rivieren Dijle, Nete en Zenne en het Kanaal Leuven-Dijle zit je verbazend snel midden in het groen. Even later kuier je rond in het stemmige begijnhof van Lier. Bots je op een fascinerende brok industriële archeologie in de Rupelstreek. Of geniet je van de zalige rust van het Zennegat, het 'zoete Zwin'. Temidden van die groene omgeving vind je de Mechelse binnenstad. Je ontdekt er meer dan 300 beschermde monumenten en stadsgezichten. Met maar liefst viermaal Unesco Werelderfgoed. Het knooppuntennetwerk maakt er een originele sightseeing van.


Alle nodige informatie ivm het fietsroutenetwerk Mechelen kan u terugvinden op de website van toerisme Mechelen:
www.toerismemechelen.be


Terug naar het overzicht

Fietsroutenetwerk Meetjesland

Meetjesland

In het Meetjesland maken eenvoudige dingen je dag goed. Wat een luxe! Het hoeft niet altijd snikheet te zijn of vol palmbomen te staan om toch 'all inclusive' te zijn. Met defiets langs eindeloze paden in de polder, kom je al een eind weg in het Meetjesland. Wat te denken van de ochtenddauw in de schitterende bosomgeving van de Drongengoedhoeve, de Lembeekse Bossen of het Leen? Of een prachtige wandeling langs de bekende Oudemanskreek in Waterland-Oudeman na verse eitjes bij het ontbijt. Het leven kan toch mooi zijn, ook dichtbij in eigen land, in het stille Meetjesland.


Kaart
Alle nodige informatie ivm het fietsroutenetwerk Meetjesland kan u terugvinden op de website van toerisme Meetjesland:
www.toerismemeetjesland.be


Terug naar het overzicht

Fietsroutenetwerk Scheldeland

Scheldeland

Eind mei 2006 werd het fietsknooppuntennetwerk Scheldeland officieel in gebruik genomen. Niet enkel de Schelde maar ook Rupel, Durme, Nete, Zenne, Dijle, het kanaal Leuven-Dijle en het Zeekanaal Schelde-Brussel banen zich een weg door het landschap. Op de autovrije jaagpaden en dijkwegen is het heerlijk fietsen. Deze waterwegen steek je moeiteloos over. Je kunt elke dag van het jaar meevaren met de veerpontjes. Ook de ontelbare sluizen en bruggen, zoals de fietsbruggen over de Nete en de Dijle, de Mira-brug in Hamme en de brug van Temse, brengen je naar de overzijde.

De regio telt heel wat monumenten: het kasteel d'Ursel in Hingene, de Sint-Bernardusabdij in Hemiksem, het Fort van Breendonk, de getijdenmolen in Rupelmonde en de oude steenbakkerssites van de Rupelstreek.

Het fietsknooppuntennetwerk omvat 570 km nieuwe trajecten en ruim 100 extra knooppunten, verspreid over de provincies Antwerpen (400 km), Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant.

Fietskaart 4, op schaal 1:65.000, biedt een schat aan informatie met o.a. natuurgebieden, abdijen, musea, recreatiedomeinen en kastelen, maar ook extra's zoals picknicktafels, rustbanken, cafés en restaurants. De fietsverhuurdiensten, de toeristische infokantoren en de logiesmogelijkheden worden eveneens vermeld.

Eind juni 2008 werden de gloednieuwe fietsnetwerken van het Waasland en Scheldeland. geopend Deze nieuwe netwerken sluiten naadloos aan op de bestaande netwerken binnen en buiten de provinciegrenzen van Oost-Vlaanderen

Tussen Gent en Antwerpen stroomt de Schelde in een steeds bredere bedding naar zee. De werking van eb en vloed laat zich gelden. Meersen krijgen het gezelschap van slikken en schorren. Op de autovrije dijkwegen en jaagpaden van de Schelde en bijrivier de Dender is het heerlijk fietsen. Veerdiensten brengen je op een aangename wijze van de ene oever naar de andere. Drie historische "Denderende" steden zijn een bezoekje meer dan waard: Dendermonde, Aalst en Ninove. Bovendien is Scheldeland dé gastronomische regio bij uitstek. Nergens anders liggen de sterren-restaurants zo dicht bij elkaar. Een smakelijke fietstocht is hier verzekerd! Het fietsnetwerk "Scheldeland, langs Schelde en Dender" telt 180 knooppunten en 840 km fietswegen.


Alle nodige informatie ivm het fietsroutenetwerk Scheldeland kan u terugvinden op de website van toerisme Scheldeland:
www.scheldeland.be




Terug naar het overzicht

Fietsroutenetwerk Vlaamse-Ardennen

Vlaamse-Ardennen

Wie voor het eerst de Vlaamse Ardennen bezoekt, valt van de ene verbazing in de andere. Achter elke bocht schuilt eennieuwe ervaring. Beboste heuvelruggen, uitgestrekte pano-rama's en glooiende landschappen maken van dit stukje zuid-Oost-Vlaanderen een ware verborgen schat. De afwisseling van steile hellingen en brede valleien, de char-mes van de Schelde en de Zwalm, verborgen dorpjes van een voorschoot groot: de streek van de Vlaamse Ardennen nodigt gewoonweg uit om er te fietsen of te wandelen. Je geniet er met volle teugen van de stilte, het landschap, het lekkers van de eigen bodem en de gezelligheid van dorpen en steden.


Kaart
Alle nodige informatie ivm het fietsroutenetwerk Vlaamse-Ardennen kan u terugvinden op de website van toerisme Vlaamse-Ardennen:
www.toerismevlaamseardennen.be


Terug naar het overzicht

Fietsroutenetwerk Waasland

Waasland

Voor 720 km onbezorgd fietsplezier kan je nu ook in het Waasland terecht. Als één van de laatste regio's in Vlaanderen vind je de gekende knooppuntborden nu ook in de streek van Reynaert en Mercator, die je trouwens geregeld ontmoet tijdens je fietstocht. Dat fietsen in het Waasland een feest is voor iedereen, is zeker. Niet alleen maakt het vlakke landschap onze regio heel fietsvriendelijk voor gelegenheidsfietsers en jonge kinderen, het gevarieerde landschap maakt dat je je nooit verveelt. Kies vandaag voor een tocht door de Wase bossen en trap volgende week door de Scheldevallei. Wissel af met een tocht langs kreken en polders en sluit af met een rondje langs de Wase steden. Gegarandeerd dat je bij elk weerzien, meer ziet!


Kaart
Alle nodige informatie ivm het fietsroutenetwerk Waasland kan u terugvinden op de website van toerisme Waasland:
www.toerismewaasland.be


Terug naar het overzicht

Fietsroutenetwerk Westhoek

Westhoek

De Westhoek koestert zich tussen de Noordzee en de onzichtbare 'Schreve', zoals hier de grens met Frankrijk wordt genoemd. Aan zee fiets je op en neer doorheen de duinen, langs de slikken en schorren en op de zeedijk aan het strand. Iets verder in het binnenland fiets je door polderlandschappen, unieke natuurgebieden en lommerrijke bossen. Ten zuiden van Ieper strekken zich de West-Vlaamse heuvels uit. Verwacht je aan verraderlijke hellingen, prachtige holle wegen, snippers bos en bovenal wijdse vergezichten. De Westhoek charmeert ook door de vele stadjes en dorpen vol verhalen. En wie in de Westhoek 'den grooten oorlog' zoekt wordt stil bij duizenden jonge namen op dode letterstenen.

Op Vlaanderen-Vakantieland kan u enkele reportages bekijken over de Westhoek, Lies Martens neemt u mee op de fiets langs de grenzen van deze streek.

Alle nodige informatie ivm het fietsroutenetwerk Westhoek kan u terugvinden op de website van toerisme Westhoek:
www.toerismewesthoek.be


Terug naar het overzicht

Fietsroutenetwerk Hoge-Venen - Eifel

Oostkantons

De liefhebbers van het fietsknooppuntennetwerk kunnen heel wat kilometers wegtrappen met de nieuwe kaart van de Oostkantons. 850 km secundaire wegen met zwakke bezetting, landelijke boswegen en zelfs oude spoorlijnen, werden in kaart gebracht en vormen samen het fietsroutenetwerk ´Velo Tour Hoge Venen-Eifel´, gelegen in Oost-België tegen de grens met Duitsland. De kaart heeft een schaal van 1:50.000.


Kaart
Alle nodige informatie ivm het fietsroutenetwerk Hoge-Venen - Eifel kan u terugvinden op de website van toerisme Hoge Venen:
www.eastbelgium.com


Terug naar het overzicht